wegańskie knajpy we Wrocławiu

Jeśli nie jesz mięsa, to w sumie co? Weganie we Wrocławiu w odpowiedzi na to pytanie mogą podać listę restauracji, które udowadniają, że kuchnia roślinna nie ustępuje mięsnej pod względem różnorodności i smaku. Roślinny kebab, sushi po wegańsku czy „schabowy”, który robi furorę bez grama schabu to tylko kilka pozycji, których warto spróbować

Wilk Syty

Od kilku lat najgorętszy, wegański adres na gastronomicznej mapie Wrocławia. Kuchnia w Wilku Sytym jest w stanie wyczarować prawdziwe, roślinne cuda. Zaczynając od hitowego „schabowego” z seitana, przez wariacje na temat rozmaitych kuchni świata po przepyszne wypieki bez grama nabiału. Zawartość talerzy jest nie tylko pyszna, ale też przepiękna – są barwne, apetyczne i oprószone jadalnymi kwiatami. Kolejka pod niewielkim lokalikiem w dzielnicy Nadodrze to standardowy widok, dlatego ci, którzy nie trafią na stolik, muszą zadowolić się porcją na wynos. Wilk Syty bez wątpienia udowadnia, że kuchnia wegańska może być ekscytująca i różnorodna, co potwierdzają również klienci, którzy nie stronią od mięsa.

Green Bus

Wrocławski Green Bus specjalizuje się w przepysznych fast foodach roślinnych. To również jedno z niewielu miejsc na mapie miasta, gdzie spróbować można tak wielu wegańskich odpowiedników mięsa w najlepszym wydaniu. Właśnie tutaj spróbujecie aromatycznej pizzy z roślinnymi wędlinami i bezmlecznym serem, fenomenalnego, wegańskiego kebaba czy burgerów, w których kawał smażonej wołowiny zastępują wprawnie przyrządzone tofu i tempeh. A wszystko to w towarzystwie fenomenalnych sosów, frytek i trunków ze świetnie wyposażonego baru.

Tajfun

Najpierw była Baszta – pierwszy wegański lokal z prawdziwego zdarzenia, serwujący jakościową kuchnię wegańską w mieście. Po latach nazwa i lokalizacja konceptu się zmieniła, ale wysoka jakość pozostała niezmienna. Pod szyldem lokalu Tajfun (oddalonego o kilka minut od Green Busa) zjecie fenomenalne dania kuchni azjatyckiej przyrządzone bez grama mięsa czy nabiału. Konikiem lokalu są makarony podawane z dodatkiem wyrazistych, aromatycznych sosów, które zaspokoją nawet największy głód.

The Root

Azja inspiruje również twórców lokalu The Root, w którym zjeść można jedyne we Wrocławiu wegańskie sushi. Do tutejszych rolek trafia między innymi „tuńczyk” zrobiony z ciecierzycy, wędzone tofu, tempeh, kiszonki czy wegański majonez. Menu uzupełniają wrapy, w których poza wspomnianymi pojawia się również falafel czy seitan. Wąska specjalizacja zdaje się wyjątkowo służyć powodzeniu lokalu, który należy do najdłużej działających wegańskich lokali w Mieście

Warzywniak

Chcesz zjeść coś smacznego i roślinnego, ale nie masz pomysłu na danie? Wpadnij do Warzywniaka, gdzie menu zmienia się każdego dnia i jest bardzo zróżnicowane. Od burgerów, przez pad-thaia, makarony, gulasze, pyzy czy naleśniki – a wszystko to bez grama mięsa. W Warzywniaku dba się nie tylko o szeroki wybór, ale też wyjątkowo apetyczny wygląd dań i samego lokalu, więc to miejsce sprawdzi się również od święta. Pewniak z menu? Tortille z soczewicą i autorskim sosem, obecne w menu od samego początku.